Autóbusszal Albániában

2008.06.12. 10:01 - Traveller

Címkék: utazás albánia autóbusz

Néhány éve Junior Birkózó Eb-t rendeztek Tiranában, Albánia fővárosában. A Magyar csapatot 2 db 19 fős Mercedes sprinterrel szállítottuk a verseny helyszínére. A menetidő közel 24 óra volt, ami nem a távolság, hanem az utak állapota és a „gyors és zökkenőmentes” határátlépések miatt volt ilyen hosszú. Podgoricáig (Montenegro) sem volt egyszerű az út, de ami az után jött, az minden képzeletet felül múlt. Nagy ritkán, ha elértük a 30km/órás sebességet akkor nagyon boldogok voltunk. Shkoderig órákon keresztül haladtunk ezen az országokat összekötő „főútvonalon”. Shkoder és Tirana között egy kicsit jobb volt az út.

A városokban, amiken áthaladtunk érdekes kép fogadott. Hihetetlen mennyiségű szemét volt mindenfelé. A képek magukért beszélnek:

Az IFA és a LIAZ természetesen szép számmal megtalálható volt eme távoli országban is.

525
A szemét hegy, mely minden Albán települést körül ölelt. Felhívnám a figyelmet, hogy aki egy pillantást is vet eme szemétdombra, az azonnal kiszúrhatja, hogy ott hever egy LIDL szatyor (nem ez volt az egyetlen). A furcsa viszont az, hogy mikor a kép készült, akkor Albániához a legközelebb található LIDL Németországban volt! Látott már valaha valaki „nyugat” Európában albán rendszámos autót? Még egy kamiont se! (?) Hogy került a LIDL szatyor Albániába?

530 534 538
A közlekedési stílusuk nem egyszerű. Mindenki jön mindenhonnan és mindig. Dudál, indexel(!) és jön. Mindig annak van elsőbbsége, aki előrébb van, ahhoz alkalmazkodnak a többiek. Kicsit furcsa volt az elején számunkra, de teljesen jól működik ez a rendszer, mert az 5 nap ott tartózkodásunk alatt egy koccanást sem láttunk. A másik érdekesség amit a képeken észrevehetünk, hogy a járművek jelentős része Mercedes. Úgy látszik nem hiába van az a vicc Németországban, hogy: „Menjél Albániába nyaralni, hiszen az autód már úgy is ott van!”

549
A másik ami a közlekedésüket jellemzi, hogy nem akarják elfogadni, hogy az út jobb oldalán kell közlekedni. Rendszeresen haladnak egymás mellett szemben a forgalommal. Ezért alkalmazzák a fizikai záróvonalat az út közepén. A képen is megfigyelhető, hogy egy árok van a két sáv között végig az úton.

551
Ahol nincs árok, ott túrják le egymást állandóan.

583 553
Tiranában nem árok van az út közepén, hanem egy magas padka. Ha egy pillantást vetünk az út szélén parkoló autókra, láthatjuk, hogy még így is többségük szemben a forgalommal áll!

558 560 585
Ezeken a képeken jól látszik az utak minősége.

561
Tirana főtere.

 573
Ami még érdekes volt számomra, hogy az elektromos hálózat túlterheltsége miatt átlagban 1 órából 15 percig áramszünet volt. A nagyobb áruházak, szállodák, éttermek és irodák előtt a járdán egy nagy aggregátor van elhelyezve, ami áramszünet esetén automatikusan beindult, így az épültben észre sem lehetett venni ezt a kellemetlenséget. Akinek pedig nem tellett áramfejlesztőre az megtanult ezzel együtt élni. Azt azért nem tudom, hogy a kisebb boltok, akik árulnak tejterméket és húst, azok vajon mit tesznek az áramszünet idején. Hát igen … én nem vásárolnék ott.

577
A mellékutcákban erősen figyelni kellett az utat, mert a csatornafedél hiánycikk arrafelé.

589
„Tanuló vezető” Ezt igazán nem értem. Hogyan vizsgázik le az ember egy olyan országban, ahol tesznek magasról a KRESZ szabályaira? Talán el kell jutnia A-ból B-be egy megadott időn belül? Nem tudom.

590
És az elengedhetetlen tuning.

592
Mi is gyakran mentünk szemben a forgalommal.

615
Gondosan és igényesen bekötött villany.

 618 619
Egy kicsit szemetes volt az ország. Hát nagyjából így néz ki Albánia, de azért ennél sokkal több élményben volt részem mint amit leírtam, és nagyon örülök, hogy eljutottam ebbe az országba is, mert ide azért önszántamból nem jöttem volna. Buszos pályafutásom alatt ez volt a legérdekesebb utam.

A bejegyzés trackback címe:

https://traveller21.blog.hu/api/trackback/id/tr79513070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bátovszki Zsuzsa 2008.09.18. 00:52:04

Nagyon tetszik, albán kapcsolatokat keresek, egy albániában most induló új üzlethez.
e-mail cimem: batovszki@invitel.hu

Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás, reklám Rent a coach, bus hire, travel by coach, hungary, hungarian autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás

Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás, rent a bus, coach hire

Sport, rendezvény, verseny, fotó, fotózás

 

 

 

 

 

 

CamelPark SEO tools - Google PageRank freestat.hu Chaos TOP 100 - Chaos Team Project Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkció Google PageRank

Magyar Honlap Linkek Az oldal PR értéke Webtop www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::

 

Limuzin rendelés - GMC VAN - VIP busz

Fruzsi baba

süti beállítások módosítása