Növekvő számú ellenőrzésre kell számítani

2008.06.01. 18:10 - Traveller

Címkék: ellenőrzés pihenőidő aetr tachograf











 A közlekedési hatóság számára minimálisan előírt ellenőrzések száma már idén el kell, hogy érje a járművek száma, valamint az éves munkanapok szorzataként számított összes munkanapok számának 1 %-át, ez 2008-tól a gépkocsivezetők munkanapjainak 2%-ára, 2010-től 3 %-ára nő. Fokozatosan az alaposabb, telephelyi ellenőrzésekre kerül a hangsúly.

Uniós követelmények alapján az összes ellenőrzött munkanap legalább 15 %-át közúti ellenőrzés keretében, legalább 30 %-át pedig a vállalkozások telephelyein kell ellenőrizni. 2008. január 1-jét követően az összes ellenőrzött munkanap legalább 30 %-át közúti ellenőrzés keretében, és legalább 50 %-át a vállalkozások telephelyein kell ellenőrizni.

Az 561-es rendelet már tavaly május óta érvényben lévő előírása szerint ma a tárgyhét és azt megelőző 15 naptári nap tachográf adatait kell tudni bemutatni, 2008-tól a hatóságok az - akár analóg, akár digitális - tachográf adatai alapján  a tárgynapon felül 28 napig visszamenőleg ellenőrizhetnek.

Ami a vezetési- és pihenőidő kihágások büntetését illeti, súlyos szabálysértésnek minősül a napi, hatnapi vagy kéthetes maximális vezetési idők határértékének legalább 20 %-kal való túllépése; a napi vagy heti minimális pihenőidő 20 %-os vagy annál nagyobb mértékű figyelmen kívül hagyása; a minimálisan előírt vezetésközi szünet 33 %-os vagy annál nagyobb mértékű figyelmen kívül hagyása; valamint az előírásokkal ellentétesen felszerelt digitális menetíró készülék használata. Ezeket az 57/2007-es Kormányrendelet 400.000 Ft-os bírsággal bünteti. A szociális előírásokat rendszeresen, vagy súlyosan megsértő vállalkozások a hatóságnál bevezetésre kerülő kockázatértékelő rendszer alkalmazása következtében a jövőben gyakoribb és részletesebb telephelyi ellenőrzésekre számíthatnak.

Új elv a szankciók ún. területen kívülisége. Korábban a hatóságok csak akkor alkalmazhattak szankciókat, ha a szabálysértés a saját országuk területén történt, vagy esetleg, ha saját állampolgáraik követték el azt külföldön. Mostantól az unióban nem számít, hogy hol történik a szabálysértés, közúti ellenőrzés során bárkit megbüntethetnek. Például egy magyar gépkocsivezetőt ezentúl megbüntethetnek egy Lengyelországban elkövetett, de Németországban észlelt szabálysértésért is.

Végül, de nem utolsó sorban bevezetésre kerül egy új okmány, a közúti ellenőrzési jegyzőkönyv. Ezt a kétoldalas, EU-szerte azonos és a nyelvi problémák elkerülésére egységes szabálysértési kódrendszert alkalmazó dokumentumot valamennyi közúti ellenőrzés során kötelező lesz kitölteni, és egy példányát ellenőrzést követően át kell adni a gépkocsivezetőnek, akinek azt meg kell őriznie. A jegyzőkönyv egy esetleges következő ellenőrzés során részletes információt nyújt arról, hogy a gépjárművet előzőleg mikor, hol, ki ellenőrizte, történt-e szabálysértés, illetve szankcionálás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://traveller21.blog.hu/api/trackback/id/tr40500050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás, reklám Rent a coach, bus hire, travel by coach, hungary, hungarian autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás

Traveller 21 kft, autóbuszrendelés, buszbérlés, személyszállítás, utazás, rent a bus, coach hire

Sport, rendezvény, verseny, fotó, fotózás

 

 

 

 

 

 

CamelPark SEO tools - Google PageRank freestat.hu Chaos TOP 100 - Chaos Team Project Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkció Google PageRank

Magyar Honlap Linkek Az oldal PR értéke Webtop www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::

 

Limuzin rendelés - GMC VAN - VIP busz

Fruzsi baba

süti beállítások módosítása